Monday, March 28, 2011

BUTIR NANGKA..


300 GM TEPUNG PULUT..
SEDIKIT GARA..UTK MENGULI/ KUAH..
GULA PASIR 3/4 SUDU.
1 SUDU GULA MERAH..JIKA SUKE..
2 HELAI DAUN PANDAN.
1 KOTAK SANTAN..1 BIJI KELAPA.. AMBIL SANTANNYA..

CARA2NYA..
CAMPURKAN TEPUNG DGN SEDIKIT GARAM SECUBIT DUA SAJA...
MASUKKAN AIR.. ULI..JADIKAN DOH..
BAHAGI2KAN KEPADA 2/3 BAHAGIAN.. WARNAKAN..
GENTEL2 DOH MENJADI BENTUK BIJI NANGKA..
MASAK AIR DLAM PERIUK.. REBUSKAN DOH YG DAH DI BUAT BIJI2 NANGKA TDI..
BILE MASAK N TIMBUL..TOSKAN.. RENDAM DGN AIR SEJUK SEBENTAR..
MASAKKAN KUAHNYA..
PANASKAN AIR.. MASUKKAN GULA...BILE GULA LARUT.. MASUKKAN SANTAN DAN SECUBIT GARAM..
DAUN PANDAN.. BILA MENDIDIH.. KECILKAN API.. MASUKKAN BUTIR2 NANGKA TDI..
SIAP UTK DI HIDANGKAN...

1 comment: