Monday, March 28, 2011

BUBUR KACANG HIJAU FEAT DURIAN..


1/2 KG KACANG HIJAU.
5 SUDU GULA PASIR.
2 SUDU GULA MERAH.
6 ULAS ATAU LEBIH DURIAN..
I KOTAK SANTAN/ 1 BIJI KELAPA AMBIL SANTANYA..
AIR SECUKUPNYA..
1 SUDU KECIL GARAM..
2/ 3 HELAI DAUN PANDAN..

CUCI BERSIH KACANG YG TELAH DI PILIH BATU ATAU SMPAHNYA..
REBUS SEHINGGA EMPUK..JGN SAMPAI AIR KERING- TKUT HANGIT PULAK NANTI.
MASUKKAN 6 ULAS DURIAN..KACAU2 ..BIAR KAN SMPAI KACANG EMPUK..
BILA SUDAH EMPUK TAMBAH AIR SEHINGGA TENGGELAM KACANG DLAM 1 RUAS JARI .
ATAU 2/3 CM..MASUKKAN GULA BILA AIR MULA MENDIDIH..
BILA KE DUA2 GULA HANCUR MASUKKAN SANTAN..
MASUKKAN GARAM.. DAUN PANDAN..BILA ANGGARAN BUBUR MENDIDIH..
DURIAN MASAK BIJINYA..ANGKAT..DAN HIDANGKAN..

No comments:

Post a Comment