Wednesday, March 23, 2011

ROTI KOSONG...



500 GM TEPUNG ROTI.
1 PAKET YEAST.
3 SUDU MKAN GULA PASIR..
1 SUDU TEH GARAM.
4 SUDU MKAN MINYAK MASAK..
AIR SECUKUPNYA...

CARA2NYA..
RENDAMKAN YEAST..DGN 1 CWAN AIR .. KACAU2 SEDIKIT..
BIARKAN SMPAI YEAST KEMBANG.. AIR AKAN NMPAK LEBIH BNYAK DARI MULA2..
BUBUH TEPUNG DLAM BEKAS MENGULI..BUBUH GULA DAN GARAM DLAM CAMPURAN YEAST YG SUDAH KEMBANG TADI..TUANG SEDIKIT2 KEDALAM TEPONG..TAMBAH LAGI AIR..SMPAI JADI DOH.. MASUKKAN JUGAK MINYAK MASAK..ULI SEHINGGA X MELEKAT..
BIARKAN ADUNAN REHAT SEBENTAR...
SELEPAS LEBIH KURANG REHAT 15 MINIT.. CANAI DOH MENGIKUT BENTUK YG DI SUKAI...
GLISKAN ACUAN ATAU LOYANG PEMBAKAR..SUSUN ADUNAN YG DH DI BENTUK.. BIARKAN SELAMA 30 MINIT.. ATAU SEHINGGA.. CANTIK KEMBANGNYA...
BAKAR DGN SUHU 170 SELAMA LEBIHKURANG 20 MINIT...BIARKAAN ROTI SELAMA 10- 15 MINIT DI DLAM KETUHAR..SELEPAS CKUP MASAKNYA... BARU DI KELUARKAN...
SEJUKKAN SEBELOM DI HIDANGKAN...

No comments:

Post a Comment