Tuesday, March 15, 2011

EPOK2 CIK SAINEE....


1/2 kg kentang.potong dadu dan rendam..
3 biji bawang merah.
2 ulas bwang putih.
2 sudu mkan udang kering(gantikan dgn ikan bilis).
1 sudu kecil lada hitam.
1 ikat soon..basuh dan gunting pendek.
1 sudu kecil serbuk kunyit..
garam dan serbuk perasa secukupnya..

utk pasteri.
1/2 kg tepung gandum.
4 sudu mkan minyak masak.
garam secukupnya.
air ais secukupnya..

caranya ..
utk inti..bawang merah di tumbuk dgn bwag putih, dan lada hitam,.. serta ikan bilis atau udang kering.panaskan minyak dlam 2/3 sudu..tumis bahan tumbuk.masukkan jentang yg telah di dadu..serbuk kunyit.. dan air..melitupi kentang tadi..bila kentang dh empuk masukkan garam dan serbuk perasa secukupnya..masukkan soo hoon..gaul rata2..
bile dah agak kering angkat.. sejukkan..

utk pasterinya..
panaskan sedikit minyak masak.. garam di bncuh dgn air ais..
agak2 minyak suam.. tuang ke dalam tepung..segera gaul tepung.. hingga dpat
tepung tu mcm serbuk roti.. kemudian masukkan air sedikit2..
dan uli tepung perlahan2..smpai dpat doh yg di kehendaki..
bulat2kan adunan anggaran utk sebiji kuih..biar rehat skejap..
canai tepung td.. secukup lebar acuan.. bubuh inti .. jgn terlalu bnyak nti kuih akan terbuka..terap .. dan gorengkan dgn api perlahan..sehingga kuning..
angkat dan toskan..

No comments:

Post a Comment