Thursday, April 7, 2011

BUTIR NANGKA..



250 GM TEPUNG PULUT..
2 SUDU MAKAN TEPUNG JAGUNG.
PEWARNA .. IKUT SUKE..
1 BIJI KELAPA AMBIL SANTANNYE.
SECUBIT GARAM..
4 SUDU GULA PASIR..(IKUT SUKE)
2 HELAI DAUN PANDAN..

CARANYA..
TEPUNG PULUT CAMPURKAN DGN TEPUNG JAGUNG..
BAHAGIKAN PD 2-3 BAHAGIAN WARNAKAN IKUT SUKE..
GENTEL2 MENYERUPAI BENTUK BIJI NANGKA..
PANASKAN AIR SETENGAH PERIUK..
MASUKKAN TEPUNG YG DH DI GENTEL2 TADI..
BILE TIMBUL MKNANYA SUDAH MASAK.ANGKAT...
MASUKKAN DLAM MANGKUK BERISI AAIR SEJUK..
MASAKKAN AIR SECUKUPNYA.. MASUKKAN GULA DAN DAUN PANDAN..
BILE GULA HANCUR.. MASUKKAN SANTAN..
KECILKAN API.. BILA MENGELEGAK MASUKKAN BUTIR2 YG DAH DI SEJUKKAN TADI..
MASUKKAN GARAM..MATIKAN API..SIAP UTK DI HIDANG..

No comments:

Post a Comment