Thursday, April 7, 2011

BUBUR SOM SOM..


1 MANGKUK TEPUNG BERAS..
1 BIJI KELAPA.. AMBIL SNTAN PEKAT DAN CAIR.
AIR.
GARAM SECUKUP RASA..
2 HELAI DAUN PANDAN.

AIR GULANYA..
1 KETUL GULA MELAKA..RACIK2..
2 SUDU MKAN GULA PUTIH.(JIKA GULANYA X CUKUP MANIS)
AIR SECUKUPNYA..2 HELAI DAUN PANDAN.

CARA MEMBUATNYA..
UTK SUKATAN AIR DAN TEPUNG..IALAH 1 TEPUNG..2.5 AIR SANTANNYA..
JIKA GUNAKAN 1 MANGKUK TEPUNG..MAKNANYA.MENGGUNAKAN MANGKUK YG SAMA UTK 2 SETENGAH MANGKUK PERAHAN SANTAN..GAULKAN.. MASUKKAN SEDIKIT GARAM..DLAM 1/2 SUDU TEH..IKUT BNYAKNYE TEPUNG YG DI GUNAKAN..KACAU SAMPAI TEPUNG BETUL2 LARUT DAN X BERGENTEL..
TAPISKAN DLAM PERIUK..MASUKKAN DAUN PANDAN..MASAKKAN DGN MENGACAU2..
API JGN BESAR.. SEMAKIN IANYA JADI PEKAT.. SEMAKIN KECIL API..
UTK ELAKKAN HANGUS..MASAK SMPAI TEPUNG JADI AGAK JERNIH..DAN PEKAT..
MATIKAN API.. MASUKKAN DLAM ACUAN YG DI KEHENDAKI.. SEJUKKAN..
UTK AIR GULANYA..MASUKKAN GULA DAN DAUN PANDAN DLAM PERIUK..
MASUKKAN DAUN PANDAN..MASAK SEHINGGA GULA LARUT.. KIRANYA KURANG MANIS..
TAMBAHKAN GULA PASIR..DAN KLU MAH AIR GULA AGAK PEKAT..
MASUKKAN SEDIKIT BANCUHAN AIR TEPUNG JAGUNG..
KACAU2.. DAN ANGKAT.. SEJUKKAN..

No comments:

Post a Comment