Tuesday, July 26, 2011

CUCUR BADAK


UTK INTINYA..
1/2 BIJI KELAPA PARUT.
5 BTG LADA KERING .. POTONG2 . RENDAMKAN..
1 SUDU MKAN UDANG KERING..
3 ULAS BWANG MERAH KECIL..
1 ULAS BAWANG PUTIH..
SEDIKIT GULA MERAH..
GARAM SECUKUP RASA..
1 SUDU KECIL TEPUNG GANDUM..

UTK DOHNYA..
1 KILO UBI KELEDEK..
KOPEK DAN REBUSKAN..SEHINGGA EMPUK.
DI LENYEK2 HALUS SEMASA MASIH PANAS..
200 GM TEPUNG GANDUM..

CARA2NYA..
KISARKAN SEMUA BAHAN2 UTK INTI.. KECUALI.. KELAPA PARUT, GULA, TEPUNG DAN GARAM.
PANASKAN MINYAK.. TUMIS BAHAN2 KISAR SMPAI WANGI.. MASUKKAN GULA DAN GARAM SECUKUPNYA..MASUKKAN AJI SEDIKIT KLU SUKE..MASUKKAN KELAPA PARUT..
GAUL RATA2..MASUK TEPUNG YG DI BANCUH DGN SEDIKIT AIR..GAUL RATA2..AGAK2 KERING
ANGKAT DAN SEJUKKAN..
DLAM MANGKUK ADUNAN.. MASUKKAN KELEDEK YG SUDAH DI LECEK DAN DI SEJUKKAN SEDIKIT..GAULKAN SEDIKIT2 DGN TEPUNG.. KERANA UTK KUIH YG LEMBUT KENE LEBIHKAN KELEDEK DAN KURANGKAN TEPUNG..SELEPAS DIA JADI DOH YG CANTIK..DAN X MELEKAT..
AMBIL SEDIKIT.. LEPERKAN.. ISIKAN INTINYA.. BULAT2KAN SEMULA..KEMUDIAN GORENGKAN DGN API SEDERHANA...SEHINGGA KEKUNING2AN..ANGKAT DAN HIDANG..

No comments:

Post a Comment