500 gm tepung gandum/ tepung membuat pau(dlam kotak)
3/4 cawan gula pasir.
1 peket mauripan.
1 sudu makan susu tepung.
2 sudu makan susu pekat.
1 sudu mkan lemak sayur.
2 sudu mkan majerin.
1 biji telur.
200 ml air.
cara membuatnya..
uli tepung. gula,mauripan,susu tepung, susu pekat,lemak sayur, telur.....masukkan majerin.. masukkan air sedikit2..uli sehingga menjadi doh yg lembut..rehatkan selama 45 minit...atau sehingga dpat 2 kali ganda saiz asal doh..kemudian uli sekali lagi tumbuk2 sedikit .. kemudian bentukkan..biar doh kembang selama 45 minit... sapu dgn kuning telur & susu pekat.. tabur bijan klu suka..bakar selama 25/ 30 minit dlam ketuhar.. atau sehingga agak keperangan bahagian atas doh..
No comments:
Post a Comment