Wednesday, June 27, 2012
PULUT MANGGA...
bahan2nya..
300 gm beras pulut rendam dlam 5 jam..
masak seperti masak nasi..
tapi jgn terlebih airnya nti lembik..
utk sos mangganya..
2 biji mangga masak..ambil isinya..
3 sudu mkan gula..klu mangga kurang manis tambah lgi..
1 cawan air..
1 sudu mkan tepung jagung..
utk santan..
1 kotak santan /1 biji kelapa(santan pekat).
1 sudu mkan tepung jagung..
sedikit garam..
nasi pulut yg dh tanak bentukkan bulat2..
sediakan sos mangganya..kisar isi mangga dgn gula..dan air..
masak atas api kecil.. masukkan tepung jagung yg di bancuh dgn sedikit air..
agar2 sedikit mendidih.. angkat..sejukkan..
sos santan..
santan campurkan dgn tepung jagung.. yg di bancuh sedikit air..dan garam..
kacau2 di atas api yg perlahan..agak2 berbuih/ mendidih.. angkat..sejukkan..
curahkan sos mangga.. dan santan ke atas pulut.. hidangkan..
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment